Hver måned sender vi ut informasjon rettet mot dere som forsker. Vi tipser om nye tjenester i biblioteket, og hjelper dere til å navigere i alt som skjer innenfor åpen forskning og publisering. Denne gangen får du vite mer om åpen publisering og om rettigheter ved publisering.
Grønn - det å gjøre en «postprint»-versjon tilgjengelig i åpent arkiv
Diamant/platinum - fullt og helt åpen publisering
Dersom platinum ikke er et alternativ i ditt fagområde oppfordrer MF til publisering i tidsskrifter med «gull»-åpen tilgang, og som er registrert i Directory of Open Access Journals (DOAJ) og i det norske kanalregisteret.
MF har inngått avtaler for Open Access-publisering med fire forlag. Avtalen med MDPI gir rabatt på APC (article processing charges), mens i de andre tre avtalene betaler vi ikke slike avgifter (Springer Nature, Taylor & Francis, samt Wiley).
MF har ikke noen egen rettighetsstrategi, men det er ønskelig at MFs forskning publiseres gjennom anerkjente og godkjente kanaler for åpen tilgang - og aller helst uten sperrefrist (embargo).
I forkant av publisering må du som forsker selv avklare hvilke rettigheter som gjelder for publisering i den aktuelle kanalen/tidsskriftet. Det er den enkelte forskers oppgave å gjøre dette. Biblioteket kan bistå ved behov.
Du bør sikre at du selv beholder rettighetene til publisering av arbeider, og at sperrefrist (embargo) for eventuell «grønn» OA‐publisering ikke er for lang (normalt 12‐18 måneder). Embargotid bør unngås så langt det er mulig. Vi vil jo at forskningen skal bli tilgjengelig så snart resultatene er klare!
Har du ekstern finansiering må du forholde deg til de tilgjengelighetskravene den finansierende institusjonen (f. eks. NFR) stiller. Bruk da et forfattertillegg (author addendum) når du inngår en publiseringsavtale med et forlag.
Hensikten med forfattertillegg er at det lar forfatteren beholde retten til å egenarkivere – og dermed tilgjengeliggjøre – sine forskningsarbeider. Forfattertillegg vil overstyre forlagets standardløsninger (default policy) for egenarkivering.