I disse dager fyller VKM 20 år - og det feirer vi med å lage et nyhetsbrev for dere som er opptatt av mat og miljø. Her vil vi gi innblikk i noe av det vi jobber med - det kan være hvilke vitenskapelige rapporter som er på gang, hva vi har levert, og litt om hva som rører seg i EFSA, den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet.
Kjenner du noen som er interessert i mat, miljø og risikovurderinger? Tips dem gjerne om nyhetsbrevet! De finner påmeldingslenke her Motta VKMs nyhetsbrev (dialogapi.no)
Årsrapporten: Lytter folk til fakta eller fiksjon?
"TikTok. Blogger. Polariserte meninger og klikkbare artikler. Det er vår tid - og vår utfordring. Informasjonstilgangen er enorm, men hvordan skille mellom fakta og fiksjon? I 2024 er det 20 år siden Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) ble opprettet, og aldri har det vært større behov for uavhengige vitenskapelige vurderinger, som er vårt oppdrag".
Der kan du også lese om noe av det vi leverte i fjor:
Er hold av katt en trussel for biologisk mangfold og dyrevelferd?
Er havnespy en trussel .... og hva er havnespy?
Og hvilke effekter har konsistensmidler på fordøyelseskanalen?
Ville dyr, ville planter og viktige vurderinger
Kjenner du CITES? Det er en internasjonal avtale som overvåker og regulerer handel med arter av ville planter og dyr for å forhindre at de utryddes. Vi er den uavhengige vitenskapelig myndigheten som utarbeider de vurderingene Miljødirektoratet trenger.
I årsrapporten finner du oversikt over fjorårets vurderinger: det handler om jakttrofeer, fjær fra kongeørn, handel med pytonslanger og utførsel av ulv..... for å nevne noe.
Ved grilling kan det dannes flere helseskadelige stoffer enn ved steking i panne. For de fleste er det lav risiko knyttet til å spise grillmat, er hovedkonklusjonen i vår nye rapport om grillmat og helserisiko.
Både grillmetode, grilltype og matvare påvirker risikoen, du kan lese mer om det i rapporten.
Rapporten ble presentert før påske, og den ble også streamet. Opptaket ligger over her - det er ca. 50 minutter langt, og det er mulig å skru på autoteksting.
Og, viktig å vite: VKM gjør risikovurderingen. Risikohåndteringen, altså hvordan man bør grille, kommer fra Mattilsynet nærmere sommeren.
De fleste landskilpaddeartene som er inn- eller utført til og fra Norge er ikke truet av handel. Det viser en ny risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM). Men for noen arter reduserer internasjonal handel evnen til å overleve i naturen.
Fortsatt lave nivåer av veterinære legemiddelrester i dyr og mat
Det er fortsatt lave nivåer av rester fra veterinærmedisiner og andre stoffer i dyr og matvarer, viser en ny rapport fra Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA). Les mer om saken her.